Lun hvidkålssalat med byg og gris

Du skal bruge

1 halvt hvidkålshoved
1 æble – det bedste du kan finde
1 kotelet fra en sortbroget gris
2 spiseskeer syltet ingefær*
2 dl. Perlebyg eller andet korn. Det mest smagsfulde tilgængeligt (vores er af gamle, lækre sorter fra markerne på Favnen Fuld)

2 fed hvidløg
6 tørrede enebær
1 laurbærblad
1 halv citron

Salt og peber

Fremgangsmåde 

Tag koteletten ud, så den ikke er køleskabskold når den rammer panden. Salt den gerne allerede nu.

Skyld kornet og sæt det over til kogning på middelvarmt blus i saltet vand. Kogetiden afhænger af sort og pudsning m.v., men ca. tyve-tredive minutter er nok ikke galt. Før vandet koger, knuses enebærerne og tilsættes vandet sammen med laurbærbladet.

Gør en pande klar med smør og olie til stegning. Den må gerne være brandvarm.

Snit hvidkål og ingefær så fint som muligt, mens du sætter kødet til stegning, når panden er varm. Lad det få selskab af de to hvidløgsfed, som du lige har mast flade med håndfladen først. Koteletten skal have to gange to minutter på hver side, eller lidt mindre, hvis den er tynd, og må endelig gerne smøres lidt med hvidløgene, mens der steges.

Lad kødet hvile, mens kornet koger helt færdigt. Knug den fintsnittede hvidkål og ingefær med salt, og læg den ud på et spækbræt. Skær æblet i fine både, og hæld godt med citronsaft over.

Når kornet er kogt mørt og spiseligt, hældes vandet fra, og det varme korn fordeles ud over kålen på brættet. Lad det hvile i et halvt minut, og bland så kål og korn med hænderne (pas på varmen). Den tilbageværende varme i kornet tilberede kålen lige nok til at det bliver rigtigt lækkert. Skær koteletten i tynde strimler, og fordel æble og kød udover kål, ingefær og kornsalaten. Smag til med salt, peber og citronsaft og server.

*Syltet ingefær kan efterhånden købes i de fleste supermarkeder, men vil man have en lidt kraftigere, hjemmelavet version skræller og snitter man fem centimeter ingefær fint, og koger det mørt sammen med halvanden spiseske honning, en spiseske æbleeddike og fem spiseske vand.